Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνική Οικονομία: Το τρύπιο μπαλόνι

Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να καταλάβω πως λειτουργεί η Ελληνική  οικονομία.
Ακούω αναλύσεις, διαβάζω σενάρια, προτάσεις διάφορες και αδιάφορες πετάνε δεξιά και αριστερά, αλλά δεν βρήκα πουθενά κάτι που να το εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο.

Και γιατί πρέπει να είναι απλός και κατανοητός? Γιατί απλά πρέπει να το καταλάβουν ΟΛΟΙ. Αν δεν το καταλάβουν, δεν θα αποφασίσουν πότε σωστά ποιος το εφαρμόζει καλύτερα. Και εν τέλει θα ψηφίσουν λάθος.

Οι διάφοροι αναλυτές και οι αδιάφοροι πολιτικοί (που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι), δεν προσπαθούν αλλά σίγουρα δεν καταφέρνουν να πουν τα πράγματα με μια σειρά, αργά, μεθοδικά, ήρεμα και απλά ώστε να γίνουν βίωμα, τρόπος σκέψης και δεδομένο για λήψη -σοβαρής- απόφασης.

Και όμως είναι απλό: Η Ελληνική Οικονομία είναι σας ένα τρύπιο μπαλόνι. Η ποσότητα του αέρα που περιέχει το κρατάει περισσότερο ή λιγότερο φουσκωμένο. Είναι αυτό που λέμε ΑΕΠ. Όσο πιο πολύ αέρα έχει τόσο υπάρχει χρήμα που κυκλοφορεί  εσωτερικά και κινεί την αγορά. Και αυτό επιζητά ο κόσμος. Μια αγορά που κινείται και του παρέχει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που επιθυμεί για  να ζει καλύτερα.

Έλα όμως που το μπαλόνι είναι τρύπιο! Η χώρα έχει ανάγκη από προϊόντα και υπηρεσίες που δεν παράγει και πρέπει να εισάγει. Και από την τρύπα φεύγουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις εισαγωγές.
Και πως κρατάς φουσκωμένο ένα μπαλόνι που χάνει?
Θεωρώ ότι το σενάριο "δεν το κρατάς" δεν το θέλει κανείς έξυπνος άνθρωπος, είναι η απόλυτη καταστροφή!
Έτσι λοιπόν υπάρχει μόνο 1½  τρόπος.

Ας αρχίσω από το ½: Να πάψει να χάνει. Να κλείσει η τρύπα δηλαδή. Θα μπορούσε να συμμετάσχει αλλά δεν μπορεί να είναι επ' ουδενί η λύση. Μηδέν εισαγωγές? Είναι αδύνατο! Πάντα θα έχουμε ανάγκη από εισαγόμενα προϊόντα, πχ πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες ή προϊόντα.
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Αν μπορούσαμε να κλείσουμε την τρύπα, το μπαλόνι θα έμενε πάντα το ίδιο φουσκωμένο, καμιά πρόοδος, καμιά βελτίωση της ζωής μας, μια "σταθερή" κατάσταση, ή μάλλον ένα τέλμα!

Έτσι λοιπόν αναπόφευκτα πρέπει να πάμε στην λύση 1:
Δηλαδή να βάλουμε τα δυνατά μας να το φουσκώσουμε! Να παράγουμε, να εξάγουμε, να δημιουργήσουμε νέο χρήμα. Και αυτό έχει διπλό αποτέλεσμα. Όσο παράγουμε, τόσο λιγότερη ανάγκη έχουμε να εισάγουμε! Κλείνουμε και την τρύπα ταυτόχρονα. Με έναν κόπο.
Να το πω και αλλιώς. Πρέπει να δουλέψουμε. Πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε από τους άλλους.

Ιδέες έχουμε, δυνατότητες έχουμε, ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, ο καιρός μας βοηθάει, έχουμε ιστορία που μας διδάσκει, έχουμε ότι όλοι οι άλλοι ζηλεύουν!

Ας γίνει το 2018 η χρονιά της στροφής. Της στροφής στην θετική σκέψη, την θετική δράση, την θετική διάθεση, την επιτυχία. Καλή Χρονιά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου