Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Πώς Ψηφίζουμε

Το 2019 έφτασε. Το δίλημμα αν θα γίνουν εκλογές φέτος, δεν ειναι πλέον δίλημμα. 
Οι εκλογές θα γίνουν φέτος. Αν δεν γίνουν, κάτι πολύ κακό θα έχει συμβεί στην χώρα. 
Όχι ότι αν γίνουν δεν μπορεί και πάλι να συμβεί κάτι πολύ κακό!
Για την περίπτωση που δεν θα γίνουν γιατί θα έχει συμβεί κάτι πολύ κακό, ο υπαίτιος θα ειναι η κυβέρνηση. Ποιά κυβέρνηση? Μα αυτή που εμείς ψηφίζουμε από τις εκλογές του 2015 και εντεύθεν.
Για την περίπτωση που θα γίνουν και θα έχει και πάλι συμβεί κάτι πολύ κακό θα φταίμε καθαρά εμείς. Εμείς με την επιλογή μας.

Οι πολίτες κάθε χώρας ειναι υπεύθυνοι για αυτό που τους συμβαίνει. Γιατί αυτό που τους συμβαίνει εξαρτάται από το πόσο υπεύθυνα φέρονται την στιγμή των εκλογών. Τόσο απλό είναι.

Ποια ειναι όμως τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε? Είναι μόνο ένα, ναι μόνο ένα: Το προσωπικό μας συμφέρον!!!
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Αυτό είναι.

Και όμως, ακόμα και έτσι, η πιθανότητα να μας συμβεί κάτι καλό ειναι μεγάλη. Γιατί?

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ψηφοφόρων. 
Αυτοί που κοιτάνε αποκλειστικά το ατομικό τους συμφέρον και περιμένουν άμεσα οφέλη.  Δεν ενδιαφέρονται για οφέλη που δεν τους αγγίζουν, πχ το περιβάλλον, η εξωτερική πολιτική, η παιδεία, η θρησκεία, η αξιοκρατία, η πρόοδος, ούτε καν τι θα γίνουν τα παιδιά τους. Η άμεση απόκτηση πλούτου, προνομίων, "καλής" ζωής, για τον εαυτό τους, δεν αφήνει πολύ χώρο να σκεφτούν τους άλλους δίπλα τους ή και τους επόμενους και αυτό έχει επιπτώσεις και στο μέλλον των παιδιών τους. Τα οποία βέβαια "διδάσκονται", να συνεχίσουν και αυτά στον ίδιο δρόμο. Φαύλος κύκλος και συνεχής κατρακύλα δηλαδή. Και καποια στιγμή θα γίνει μπούμερανγκ ακόμα και για τους ίδιους!

Στον αντίποδα βρίσκονται αυτοί που έχουν πειστεί, ότι ακόμα και το προσωπικό τους συμφέρον περνάει μέσα από το κοινό καλό. Πιστεύουν στην εργασία, την αξιοκρατία, τις αρχές, τον σεβασμό, την ομαδική δουλειά, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, την παιδεία, το περιβάλλον και εν τέλει την κοινή πρόοδο. Αντί να προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι από μια όλο και μικρότερη πίτα, προσπαθούν να την μεγαλώσουν ώστε να φτάσει για όλους. Και φυσικά και για τα παιδιά τους, τα οποία διδάσκονται να κάνουν το ίδιο. Και αυτό ειναι η πρόοδος. Όταν μια γενεά, κτίζει τις συνθήκες και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη και ακόμα μακρύτερα.

Με τις εκλογές του 2019 λοιπόν, αν γίνουν φυσικά, ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο καθένας μας σε ποια κατηγορία θέλει να ανήκει. Θέλει να βλέπει μακριά μπροστά ή θέλει να "βολευτεί" αυτός και "άσε τους άλλους να παιδεύονται"? Και αφού αποφασίσει για τον εαυτό του ας κοιτάξει ποιοι ειναι οι πολιτικοί και ποιά είναι η πολιτική που θα τους φέρει κοντά στον στόχο τους.

Και πως θα το κάνει αυτό? Με σοβαρή και προσεκτική ανάλυση των γεγονότων, με προσεκτικό αυτί και βλέμμα που διαβάζει ανάμεσα από τις γραμμές και το λόγια των πολιτικών, με αποφυγή των εύκολων και λαϊκίστικων υποσχέσεων, με σεβασμό της γνώμης των άλλων, με εποικοδομητική  συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, χωρίς φανατισμούς και οπαδισμούς, με απλά λόγια με βαθιά σύνεση και διάθεση για το καλύτερο.

Διαλέξατε? Εγώ ναι και το καταθέτω: Ανήκω στην κατηγορία που θέλει να βλέπει την κοινή πρόοδο. 

Οι χώρα έχει δυνατότητες και οι Έλληνες το ίδιο. 
Και είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε όλοι αν δουλέψουμε μαζί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου